Winner of the American Architecture Prize 2017 in the Interior Design / Residential category. 


The main strategy for the design of the 360 sqm apartment was to place a wooden piece into the main space. This element inside of the unit divides the space in half, creating separate areas for the public and private programs. The living room, dining room, and study are concave, while private areas are left convex. Service spaces such as the kitchen, laundry and service bedroom are the only program spaces located outside of the concave/convex object: they join part of the perimeter of the apartment.


The course of the wall changes from one side to the other, providing in its interior a variety of nooks and recesses for bathrooms and storage spaces. This arrangement allows service areas to be embedded into the wall, leaving spaces uncluttered. The inside of the wooden element hosts three bedrooms, walk-in closets, and bathrooms, all lying under a convex poché. Throughout the insertion of an unrelated object into the space, multiple interiors are generated; the object acts as the new division between the outside and inside of the apartment.


Rhythm and continuity are given by the object in the interior space, producing different guidelines inside of the apartment. The two corners of the object are carefully crafted and wrapped around curves to give a sense of fluidity and continuity; it begins as a wall with a piece of ceiling and as it extends towards the family room the ceiling folds and wraps, becoming part of the furniture and generating a cozier area surrounded by wood.


A steel mesh works as a sculptural shelving wall, drawing a corridor along the living room, providing privacy to the bedrooms’ entrances.


This construction process explores a hybrid system using digital tools and local craftsmanship: it yields new forms of translation between design based on digital processes and these local constraints.

Location: Mexico City, Mexico

Materials: Wood, steel, stone

Type: Commission, Residential  

Team: Isaac Michan Daniel, Narcisso Martinez

Status: Completed

Year: 2014- 2015 

Photography: Rafael Gamo, Michan Architecture