JARDÍN Y PABELLÓN ESCÉNICO

In collaboration with PARABASE 




The project for the new Jardín Escénico is generated from the site's own resources, respecting the pre-existing trees and without generating waste.

The strategy is clear: in the spaces free of trees, the soil is dug first and then added elsewhere, transforming the plot into a landscape of low hills and lakes. This topographic complexity generates a series of public spaces of intimate scale, favoring multiple outdoor activities. At the same time, the topography itself allows for the necessary acoustic and visual protection in the areas that require it.

This way, the Jardín Escénico aims to attract the community and act as a cultural and natural laboratory in the heart of the city. The topography of the Jardín also facilitates the management of the water resources of the site, being possible to store them in the generated ponds. The small variations in height of the terrain naturally produce diverse scenarios that favor biodiversity in the Jardín Escénico.

The project follows two main strategies to integrate its architecture into nature. On the one hand, the program is fragmented into three pavilions, blurring the boundaries between architecture and landscape, between interior and exterior. The auxiliary program of the pavilions is located inside the hills, ensuring the functionality of the Pavilions while enjoying nature as a backdrop. The second strategy involves defining the Pavilions through a minimal gesture: a performative roof that rests on the landscape and acts as a symbol. The three Pavilions generate life beyond their spaces, relating to the Jardín Escénico, multiplying its possibilities of use, generating unexpected programs and contributing to the civic and cultural discourse of Mexico City.






















Location: Mexico City
Type: Park and Auditorium, Bosque de Chapultepec,
(First Prize)
Status: Under construction
Competition Team:  
Architecture: Isaac Michan Daniel, Carla Ferrando Costansa, Pablo Garrido Arnaiz
Landscape: Tonatiuh Martínez, Alejandra Aguirre (Taller de Paisaje Entorno)
Structural Engineer: Armando Merida (Structecnia), Mario Monotti (Monotti Ingegneri Consulenti SA)
Theater Consultancy: Itzel Alba (diseñOteatral), Jules Lauve, Scott Crossfield (Theater Projects)
Acoustic Consulting: Cristian Ezcurdia, Jaume Soler (SoundArts) Sustainability: Victor Viscor (Societat Orgànica)
Lighting Design: Víctor Palacio (Ideas en Luz)
Renders: Jorge Yáñez Barranco (Contarq)

Year: 2022
Mark