TL 2816




This project is located in Mexico City with a zoning code of 15 floors above ground and 70 % of footprint.  The vertical void that articulates the L shape scheme and divides the project in two towers is the boundary between residential and office, becomes larger as it approaches to the ground creating an urban scale door that connects the interior open space with the exterior context. This axis becomes a new commercial pedestrian street.

The residential tower has 13th floors with 99 apartments of 1, 2, or 3 bedrooms and several shared amenities. The office tower has 500 sqm of free open plan in 13 floors to be subdivided according to the needs of each user. Both towers have commercial activity in the ground and first floor. 5 floors below ground will be excavated to have carpark spaces for all the residents and machine rooms.

The asymmetrical curves of the brake and the contrast in materiality; stucco on the outside and grey brick on the interior, produces a tension between the buildings, as they seem to be kissing, but never reach each other.  The proposal speculates on the combination of familiar elements such as a box building with subtle moments of disturbance into the extruded elements. The structure is a hybrid system of steel members covered with reinforced concrete. All the building is structured with columns and beams toghether with the vertical circulation core. At the cuts of the towers, the columns continue their trajectory down but inclined rather than completely vertically.
 











Location: Mexico City
Structure: Fair-faced reinforced concrete and steel
Type: Mixed use
Team: Isaac Michan Daniel, Narciso Martinez, Omar Acevedo, Elizabeth Frias, Alan Eskildsen
Renders: Teras
Status: In progress
Year: 2017 -

Mark